Geschiedenis

De Buurtvereniging Voordeldonk werd opgericht in 1960. Er waren toen al enkele buurtverenigingen in Asten. Onze buurtvereniging is ontstaan toen een aantal mensen, die betrokken waren bij de Oranje activiteiten in Asten het idee kregen om op Koninginnedag voor de kinderen van de Voordeldonk, op onze eigen school, een aantal activiteiten voor de jeugd van het buitengebied Asten-Oost te gaan organiseren.

Dit was zo goed bevallen, dat eens gekeken werd naar de activiteiten van de andere inmiddels opgerichte buurtverenigingen in Asten en dat besloten werd ook voor de Voordeldonk een buurtvereniging op te richten.

Mensen, die vanaf het begin bij deze oprichting betrokken waren, waren o.a. Piet van Rees en Jan Jansen.

De afbakening van het werkgebied van onze buurtvereniging vindt zijn oorsprong in de tijd van de zogeheten bidbuurten. Buurtgenoten gingen vroeger bij de overledenen in de buurt bidden. Zover als dit voor het gebied Voordeldonk liep, loopt nu nog steeds het gebied van onze buurtvereniging, ook al is Voordeldonk intussen vastgegroeid aan de kom van Asten.

Door de jaren heen hebben vele enthousiaste bestuursleden veel tijd gestoken in het organiseren van leuke activiteiten voor jong en oud, waardoor de sociale contacten tussen de buurtbewoners flink bevorderd werden.

Vele activiteiten en vergaderingen vonden destijds plaats bij Het Fortuintje (tegenwoordig Restaurant “De Beleving”), wat nog steeds een karakteristiek pand is aan de Voordeldonk.

Bij het 25-jarig bestaan van de buurtvereniging werd het kruisbeeld(gebouwd ca.1930), wat staat op de hoek Voordeldonk – Bluijssens Broekdijk, opgeknapt. Het is nog altijd een belangrijk herkenningspunt van onze buurt, net als het viaduct en de Voordeldonkse school.

In 2010 bestond onze buurtvereniging 50 jaar en is nog altijd een dynamische vereniging, die volop in beweging is een allerlei leuke activiteiten voor de buurt organiseert.

Het jubileumjaar 2010 werd groots gevierd met als hoogtepunt ons jubileumweekend op 17 en 18 juli. Na zo n mooi feest met bijna alle buurtbewoners erbij, hebben wij er zin in om ook in de komende jaren door te blijven gaan met het organiseren van dergelijke leuke activiteiten.

In 2020 bestond de buurtvereniging al weer 60 jaar!! Hier zijn we erg trots op! Helaas is dit ook het jaar van de Corona crisis en hebben we helaas nagenoeg alle activiteiten af moeten lassen. 2 jaar later, in 2022 was het dan toch zover, er is een schitterend jubileumweekend gehouden, en wel op 10 en 11 september 2022. Omdat in dit jaar de sloop en herbouw van Basisschool Voordeldonk gepland stond waren we qua locatie terecht gekomen bij het scouting gebouw op de Bergweg 26. Het verslag en foto’s van dit fantastische jubileumweekend is te zien op de jubileumpagina.

SAMEN MAKEN WE DE BUURT…

 

Bekijk hier krantenknipsels uit de oude doos:

 

Heeft er iemand nog leuke items uit de oude doos voor op deze website kun je die mailen via het contactformulier of afgeven bij 1 van de bestuursleden.